3 tips om senioren te ondersteunen bij het oppakken van activiteiten

Opnieuw deelnemen aan het sociale leven buiten de deur? Het kan even wennen zijn. Zeker voor senioren kan de drempel hoog aanvoelen. Voor de eerste keer weer naar de lokale bibliotheek, naar het buurthuis of naar de sportschool. Alle eerste keren verdienen extra aandacht. Wil jij als familielid en/of mantelzorger de helpende hand zijn bij deze eerste keren? We delen graag 3 tips! Zo maken we samen het ‘oude normaal’ weer vertrouwd.

1.  Maak het bespreekbaar

Vanuit Samen Beslissen Zeeland laten we de regie altijd bij de senior. Waarom invullen voor de ander als je samen kunt overleggen? Niet iedereen zal elke eerste keer net zo spannend vinden. Kaart het onderwerp aan en maak het bespreekbaar. Welke hobby’s wil de senior graag weer oppakken? Waar ligt de behoeften? Misschien is deze in de afgelopen jaren verschoven. Eventueel kun je de drempel verlagen door je eigen ervaring te vertellen. Hoe vond jij het om weer voor het eerst een sportles in te lopen? Misschien vond je dit zelf ook best even wennen of vreemd. Wanneer je jezelf van je kwetsbare kant laat zien is de kans groter dan de ander zich veilig genoeg voelt om dat ook bij jou te doen.

Ons adviesteam staat voor u klaar. Wij voorzien je graag van advies op maat.

2. Wegbrengen en ophalen

Het steuntje in de rug kun je ook geven door de senior weg te brengen en op te halen. Misschien lukt het fysiek wel om alleen te gaan maar juist een stukje extra aandacht en begeleiding kan rust bieden. Niet alleen, maar samen. Dat geeft een heel ander gevoel. Waar zat het buurthuis nou ook alweer? In welke zaal moet ik zijn voor de seniorengym? ‘Maakt u zich geen zorgen, ik loop even met u mee’. Na afloop nog even kletsen over hoe het was. Het zijn de kleine dingen die, ook nu, het leven nog meer kleur geven.

“Zorg ervoor dat de activiteiten niet te zwaar, te moeilijk of juist te licht of te makkelijk zijn.”

3. Terugkerende activiteiten

Was de activiteit of het bezoek een succes? Bekijk samen of het mogelijk is om bijvoorbeeld elke week of eens in de twee weken opnieuw te gaan. Misschien wil de buurvrouw ook graag mee? Waardoor zij samen kunnen gaan en jij als mantelzorger een stapje terug kunt doen. Structuur kan een stukje perspectief bieden dat bijdraagt aan het doorbreken van eenzaamheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief